Tack alla för trevlig byvandring i Herrbeta 7/5

Vilken fin byvandring vi fick igår, 17 personer deltog. Perfekt väder, ingen blåst och en sol som tittade fram lite ibland. Sigge berättade om laga skiftet 1865 då flera hus i Herrbeta by fick flytta ut närmare sina marker. Bl.a hamnade Södergården norrut och Norrgården blev kvar i söderläge, men båda behöll sina namn vilket skapade förvirring ”söder i norr” och ”norr i söder”. Sigge gav oss lite data om hur stora en del byar varit. Halstra var förr den största byn i Törnevalla, Herrbeta näst störst och Linghem på tredje plats. I området finns en före detta mobiliseringslada. Lennart Flyding berättade om när två helikoptrar i slutet på 1980-talet landade på ängen, med ministerbesök från USA. De var intresserade av bl.a. hur Sveriges mobilisering för krig var uppbyggt. Ministern blev ”nödig” och behövde besöka en toalett. Närmaste hus var omodernt och hade bara utedass. Säkerhetspersonal kollade dasset noga så det inte var ”minerat”. Ministern fick hålla till godo med dasset. Men nöden har ingen lag sägs det. Maj-Britt Lundblad minns helikoptrarna, då hon var ute och red i området och hästen blev skrämd av ljudet. Agne Nilsson berättade om att han bott som liten i nämnda fastighet ”Herrbeta 3”, huset närmast ängen där vi stod först. Bostaden är från år 1784, mäktigt när man tänker på att den fortfarande är bebodd. Idag bor Tom Virtanen här med familj sen ca 10 år tillbaka. I husköpet ingick en liten mycket gammal smedja belägen på tomten. Han har sedan med nyfikenhet och idogt arbete fått igång smedjan och tillverkar där diverse föremål. Vi var också välkomna att komma in i trädgården och se huset på närmare håll. Vi förflyttade oss sedan med bil längs den lilla skogsvägen, i sakta mak, för att njuta av den vackra naturen. Nästa stopp blev vid en gammal gravplats i ett stort stenröse. Trots storleken tror man att det bara är en person begravd här, ju större röse desto rikare person. Utmed vägen finns ett antal sådana gravplatser utmärkta på fornminneskartor. Fortsatt bilfärd till vägs ände. Fin utsikt över motorvägen mot bl.a. Östra Skrukebys gårdar. Här slutade byvandringen med medhavd fika i vacker natur, men utan päronkonjak, den sparas till midsommarafton.

2024-05-08 Jeanette Nilsson ordförande


Inlagt 2024-05-08


Herrbeta byvandring den 7:e maj

Tiden går fort, nu är vi framme vid verksamhetspunkten ”Byvandring i Herrbeta”. Har rekat lite i området med Sigge och Lennart Flyding. Där finns många fina gamla hus och fornminnen. Passa på att lära dig mer om vår hembygds många intressanta områden. Ni som har något att berätta om Herrbeta med omnejd är välkomna att göra det under vandringen. Vi kommer att förflytta oss både med bil och till fots.


Vi träffas på parkeringen vid församlingshemmet i Törnevalla för samåkning.


Tisdag 7 maj kl 18.00
Parkeringen vid församlingshemmet Törnevalla
Medtag eget fika.

Välkomna hälsar Styrelsen
Jeanette Nilsson ordförande


Inlagt 2024-05-05


Kallelse till årsmöte

Hej alla Hembygdsvänner och god fortsättning på det nya hembygdsåret!

Välkomna till hembygdsträff och årsmöte i Törnevalla hembygdsförening, tisdagen den 13 februari kl 1900 i Törnevalla församlingshem, till vilket medlemmarna härmed kallas. Agenda för årsmötet följer § 4 i våra stadgar och verksamhetsberättelsen för 2023 finns här. Under kvällen serveras ”bjudkaffe”. Vi kommer även att ha lotteri med fina priser.


Efter årsmötet berättar avgående ordföranden under rubriken ”Återblickar av vår hembygdsförening 1999 och fram till idag”

Medlemsavgiften för 2024 – 75 kr/person betalas in på pg 4078447-2 och kom ihåg att skriva avsändare. OBS! Ni som fått detta utskick med E-post får inget inbetalningskort per post. Det går också att swisha till kassören Laila Mårdh, mobilnr 0703-528600 och skriva årsavgift 2024 på raden meddelande.

Preliminär verksamhetsplan och datum med mera för 2024 finns här. Detaljer i programmet kommer efter hand.
(Skriv in datum i era almanackor redan nu!)

För styrelsen

Sigvard Hallendorff


Inlagt 2024-02-04


Julmöte 2023

Tisdag den 5 december kl 1900 i församlingshemmet i Törnevalla.

”I väntan på jul, låtar och visor från förr”
Med: Arne Blomberg (fiol), Lisbet Olsson (cittra, fiol), Jonathan Borgsjö (fiol), Maria Nogenmyr (fiol, sång)

Julkaffe med bröd, kostnad 30 kr. Som vanligt säljs också lotter med fina priser. Ta gärna med er vänner och bekanta till en trevlig kväll tillsammans.


Inlagt 2023-11-14Äldre inlägg
Här möts gammalt och nytt, runstenar och spetsteknologi, mellan gamla Riksettan och motorvägen Linköping - Norrköping.


Linghems silo i sina glansdagar. Ca 1970.
Foto Carin Wall.