2008-09-23

Utflykt med Törnevalla hembygdsförening till Kisa
Kisa-Västra Eneby hembygdsförening

Lördag den 12 september var det ”tema ute” och då gick vår resa till Kisa med besök på hembygdsgården.Vi träffades kl 10 vid församlingshemmet i Törnevalla för samåkning till Kisa. En del valde att åka direkt dit och vi samlades på parkeringen vid hembygdsgården, som ligger högt uppe på en kulle med utsikt över Kisasjön
(Det var mycket skriverier om Kisasjön när stormen Gudrun hade härjat och timmer förvarades i sjön. Nu såg vi inget av det)
Vi var en skara på 16 personer som blev guidade av Karl-Oskar Pettersson, han kommer från Ullälva i Törnevalla och gått i skolan här.


Hembygdsgården bestod av 14 hus. (Hjälp! tänkte jag, att måla och underhålla dem - det är ju lagom att börja om från början när man kommit till det sista!) Allting var i fint skick och det fanns otroligt mycket att titta på.


Kisa hembygdsförening har c:a 300 medlemmar. Gå gärna in och titta på deras hemsida www.kisahembygdsgard.seFöreningens kassör Leif-Göran Fredriksson guidade oss fotoarkivet. Se mer om det på hemsidan www.kindabild.se


Efter guidningen av logen smakade det gott med kaffe och smörgås som några av föreningens damer hade fixat åt oss


Så gick vi vidare på vår runda. Det tog tid att titta på alla husen, både inne och ute. Alla hus är hitflyttade från orter runt Kisa, tänk bara det, vilket arbete!
Det finns en dansbana, den går att hyra om ni vill ta en svängom.
Det finns mycket att skriva om men tag gärna en tur själv när det är öppet och titta på allt det fina som dom har i samlingarna.


Så gick resan vidare, nu skulle vi åka till Karl-Oskar och Gerd Petterssons sommarstuga ca en mil från Kisa. De har köpt ett torp med tillhörande kvarn som ligger vackert vid en bäck. Just nu fanns inte mycket vatten, men kan tänka mig hur det ser ut på våren.Kvarnen var i dåligt skick men med mycket jobb och möda blev det ett fint museum

Där blev vi bjudna på kaffe med dopp smakade gott, det var ju ett tag sedan vi åt vår smörgås.


Även där fanns det mycket fint att titta på och de verkar tycka om blommor för det saknades inte.


Bakom huset var det en hage, en gammal gravplats - man såg stenhögarna.
Det gick åt stora ytor till en grav på den tiden.


Nu tackade vi för oss och ställde kosan mot Törnevalla igen, med en hel del inspiration inom oss efter allt vi har sett.


Genom Barbro Sandell

Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan