2008-10-11

Törnevalla hembygdsförening och Åkerbo Maskinhistoriska förenings resa lördagen den 11 oktober 2008.


Lördagen den 11 oktober bar det iväg på en ny resa tillsammans, denna gång gick färden norrut.
 
Vi åkte med Wärnelius turistbuss. Lasse körde bussen, Bernt Arvidsson var reseledare med Barbro Sandell som assistent.

Resan startade i Örtomta kl 7.45, vi hämtade upp folk vid Linghems silo, Törnevalla kyrka och hemma hos Bernta.
Klockan 8.15 var vi 38 personer i bussen. Resans första mål var Holmgrens Volkswagenmuseum i Pålsboda.När vi kom till Hjortkvarn var det dags för dagens första rast. Då smakade det gott med Barbros hembakade bullar och äppelkaka till fikat. Det var lite grå-ruggigt och regnet hängde i luften.

På vägen till Hjortkvarn såg vi en del hjorthägn med hjortar, undrar om det var en tillfällighet att det blev så eller varför samhället heter som det gör.

Klockan halv 11 var vi framme vid resans första mål: Pålsboda. Det finns faktiskt  mycket att titta på i Pålsboda, inte bara folkvagnar.www.vwmuseum.se
Det var ett fint och välstädat museum och många fina bilar. Jag kan rekommendera er att åka dit och titta, men slå en signal först så att det är öppet telefon 0582-40010.
Det var Holmgrens dotter som guidade oss, hon hade mycket intressant att berätta om bilarna

Vi intog vår lunch där, det var gulaschsoppa med bröd, dricka, kaffe och muffins. Det smakade gott efter visningen.


Nu gick resan söder ut igen, vi skulle besöka Ljusfallshammars traktormuseum.Det var tre stora byggnader som var fulla av gamla lantbruksmaskiner och mycket annat som hörde hemmet till. Jag kan rekommendera er att åka även dit.

Gå gärna in och titta på deras hemsida www.landsbygdensmuseum.se och du kan läsa mera här www.solljuset.se/landsbygdensmuseum

Det är mycket saker som privatpersoner har skänkt dit. Muséet har också fått 1,5 miljoner av eu pengar, det kostar en hel del att driva ett så stort museum. Det var mycket nostalgi där.
 
Nu var vi nöjda efter alla intryck som dagen har givit oss och resan gick hemåt, nu var det dags för ett lotteri med många goda chokladvinster.

Det finns mycket intressant kvar för oss att utforska på nära håll. Få se vad det blir nästa gång, förslag mottages tacksamt.

Genom Barbro Sandell

Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan