2008-10-16

Törnevalla Hembygdsförening
Hembygdsträff 2008-10-06


Måndag den 6 oktober var det vår 41:a träff i församlingshemmet i Törnevalla. Det kan snart vara ett minne blott, för huset ska säljas och ingen vet om hembygdsföreningen kan få tillgång till församlingshemmet efter det.
Det var en trivsam kväll med en del nya besökare.
Vi blev 25 personer som lyssnade på Sigge när han berättade bl.a. om fornminnena i Hallstra. I vår kommer det ut en jättefin broschyr om våra fornminnen.

Kvällens huvudämne var gamla filmer från Linköping från åren 1925-1965. En del av oss kommer säkert ihåg en del av vyerna, och hur det såg ut då.

Sigge visade en bild på hur många gator det var i Linköping 1650 när det fanns cirka 1000 innevånare i staden. På 1700 talet brann 136 gårdar ner. Det var en stor förlust för många.Karta över Linköping 1650.Stångebro har byggts av bönder från Törnevalla. Man blev tilldelad olika uppdrag i staden på den tiden. På bilden är det ett garveri, som i dag inte finns kvar, vid bron.Stångebro ca 1875.Det finns mycket lektyr att köpa om Linköping om man vill förkovra sig mer i staden.
Einar Jagerwall har gett ut en bilderbok som heter Linköping. Där i finns många fina bilder

På boken står följande:
Långt över tigande slätter i natten
Lyser från Linköping lyktornas radSt: Larsgatan 1930 talet.
(Andra skylten från vänster, Järn, tillhör Sundberg & Erikssons järnaffär. Websnickaren var ofta med pappa dit och handlade.)1987 firade Linköping 700-års jubileum som stad. Staden var indelad i olika delar, Östanstång och Västanstång. Vi kan också dela in staden i rutor, S:t Pers, S:t Lars, S:t Kors och Tannefors. Det fanns 4 tullar i staden där vi från landet fick betala skatt till staden när vi skulle komma in till staden och sälja våra varor


Mvh Barbro Sandell

Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan