2008-05-13

Törnevallas hembygdsförening och
Åkerbo Maskinhistoriska förenings hemliga resa lördagen den 3 maj 2008


Lördag den 3 maj åkte vi ut i det blå, med Bernt Arvidsson som reseledare och Barbro Sandell som assistans i Wärnelius turistbuss.

Det var 42 förväntansfulla personer som var spända på vart vi skulle ta vägen, dom tittade på Göran och såg att han hade träskor, tänkte att vi ska nog inte till skogen i alla fall.

Vi startade i Örtomta kl 6.50, tog upp folk under vägen fram till Mantorp, då var klockan 7.45 och alla var samlade. 



Det regnade en hel del i början men vädret blev bättre under dagen





Jag tror att många tänkte: ”Vart är vi på väg? Vi åker ju motorväg i alla fall.” Vi fortsatte motorvägen fram till Jönköping. Bernt frågade om vi hade åkt remmalag, det hade ju en del gjort men det skulle inte vi göra i dag. Han sa att om chauffören skyndar sig på så ska vi nog hinna med färjan till Danmark, hoppas att ni har resväskan med (det tror jag att ingen trodde på).

Vi svänger av vid Jönköping mot Tidaholm, vi åker mot Falköpings ost men dit ska vi inte. Hamnade i Åsle Tå, en unik samling backstugor mitt i en levande bygd.
Ni som missade resan kan läsa om det här.





Det speciella med de här husen är att de är inte flyttade hit, utan de står kvar på sin ursprungliga plats. Det bodde folk här så sent som på 1940-talet Det är c:a 1,70 i takhöjd inne i stugorna, gott om plats hade de inte.





Det fanns fina interiörer med gamla möbler och textilier, och röda pelargoner prunkade i fönstren.





Vi såg många smörbyttor, kavlar och brödfat,





många olika väv redskap.....





en stor öltunna, smörkärnor och separatorer.





Det fanns diverse gamla jordbruks redskap och maskiner



Vi åkte vidare till Stenstorp där Gustav Dahlen föddes. De flesta känner väl till vem han var, och att det var han som uppfann AGA fyren.



Gustav Dalén föddes i Stenstorp 30 november 1869. Dog den 9 december 1937 i Stockholm
Han fick Nobelpriset i fysik 1912. Strax innan hade han blivit blind genom en explosion i sitt laboratorium, (hans broder fick åka och ta emot hans pris ) men trots detta gjorde han många nya konstruktioner de kommande 25 åren.




Dalénmuseet i före detta tingshuset i Stenstorp. Läs mera om museet.

Efter guidningen av Dalén intog vi en god måltid på Fyrvaktaren Hotell & Restaurang


I Stenstorp var vi också och tittade på Gunvor Johdets bonadssamling som bestod av 500 handsydda bonader. Det var uppskattat många kände igen en del från sina föräldrars hem och även mor- och farföräldrars.


Nu var det dags att styra kosan mot Östergötland igen. Då var det ingen som undrade vart vi skulle åka.



Så var det dags för en fikapaus i det fina vädret. Det blev en lyckad dag i en otroligt vacker natur som stod i sin skirande grönska med många vitsippor och massor med stenmurar.


Genom Barbro Sandell





Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan