2008-01-09

BYGDEDAG
Söndagen den 3 juni 2007


Törnevalla Hembygdsförening, kyrkan och Åkerbo Maskinhistoriska förening arrangerade dagen tillsammans.Vi hade tur med vädret, efter några veckors regn och mulet kom äntligen solen när vi skulle fira vår bygdedag för andra gången. Det kom mycket folk och alla tycktes trivas.Dagen började med gudstjänst klockan 11, ledd av Anne-Marie Svensson i Törnevalla kyrka.
Därefter blev det guidning av kyrkan. Vi hade flera guidningar under dagen och
Sigvard Hallendorff och Barbro Severin hjälptes åt att visa kyrkan.


Lennart Torstensson berättade om Åkerbo Maskinhistoriska Förening
Om Törnevalla Hembygdsförening berättade Sigvard Hallendorff.


Åke Andersson från Gåselöt grenslar "Munktellar'n".
Redan klockan 9 hade en del gamla traktorer (måste vara minst 40 år gamla) börjat att ställas upp på fotbollsplan bakom Törnevalla gamla nerlagda skola.


Det fylldes på med tändkulemotorer, motorcyklar från 1930 talet, cykel från 1920 talet, dygnbotten som Lennart hade fyllt på med gamla redskap oxok mjölksåar mm
Medlemmar från Åkerbo maskinhistoriska förening visade en del av sina rariteter.


Bertil Wall visade upp sin A-Ford pickup från 1931. Släpvagnen är enligt instrumentet av fabrikat "Hemmagjord 1939", den är byggd på axel från Overland Whippet 1924. Mopederna är en Husqvarna (Rödmyra) från 1951 och en Viktoria 1959. Säckkärran är av okänt ursprung, men veden är nyhuggen.


Likvagnen som skänktes till Törnevalla socken 1861 av smeden Magnus Emanuelsson Linghems gård. Den var i bruk sista gången 1950. Renoverades 1992


Vår spelman Arne underhöll med sin fiol under dagen.


Tjärbränning med Gunnar Nilsson


Lasse Engelbrektsson visade upp en traktor som hans far Tage köpte ny. Det är en John Deere Mod B 1951. Bensin/Fotogen, två cyl, 3 liter cylvol, 24 hkr. 6 växlar framåt, 1 bakåt och handkoppling.
Vagnen är tillverkad av Walls snickerifabrik, dvs bröderna Ivan och Elis Wall. Det är en kombinerad flak och skogsvagn. Man lyfter bara av flaket och drar fram bakhjulen. Den är låg och bra att lasta på och är fortfarande i fullt bruk.
Timmerdraget är till verkat av Elis Wall på 60-talet. Han hade en verkstad vid bostaden i Bjärby där han serietillverkade timmerdragen.
Motorsågen är en JO-BU junior från samma tid.


Man kunde åka häst och vagn. Det var Ragnar Holm som ställde upp med sina fjordhästar. Han kör även timmer i skogen med dom.


Maj Britt Lundblad visade hur man spinner garn med ull från sina egna får. Och flera hantverkare var i arbete under dagen.Britta Hägg hade sytt dukar.
Lokala hantverkare hade utställning och försäljning av sina alster.


Lars Höjing ställde ut sin samling med vykort från Törnevalla/Åkerbo och poststämplar från Linghem.
Utställningen om Linnés apostel Hasselqvist fanns givetvis också på plats.


Törnevalla hembygdsförening hade kaffeservering med hembakat bröd i församlingshemmet.
Det kom mycket folk som fikade det gick också åt mycket korv.


Vi hade även lotteriförsäljning, vinsterna var skänkta bestod av hemvävda dukar, dockor med hemstickade kläder, broderade dukar, svepaskar mm.


Det blev en trevlig tillställning och vi hoppas att det ska bli en årlig tradition och att vi kan utveckla den här dagen till något mera.

Ett stort tack till alla som kom och alla som hjälpte till så att det blev lyckat!

Törnevalla hembygdsförening
Åkerbo Maskinhistoriska förening
Törnevalla kyrka


Genom Barbro Sandell

Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan