2008-01-09

Byvandring med Törnevalla hembygdsförening.
Måndag den 19 juni 2006.


Fikapaus

Vi träffades c:a 20 personer en härlig sommar kväll vid Smedby. Vi gick först till prästgården där vår präst Anne-Marie och hennes man Lennart Svensson bor. Han guidade oss runt och visade flygelbyggnaden där skolan hade ett sparat lager sedan Törnevalla skola hade lagts ner. Han visade gamla skrifter över inventarier som fanns på skolan på 1800 talet, även gamla skolplanscher och bl.a. en tavla över den gamla prästgården.

Prästgården ligger idag faktiskt inte i den gamla kyrkobygden, den var närmare kyrkan. Det byggdes en ny prästgård på 30-talet åt kyrkoherde Robert Hjälmdal för den andra var för dragig och kall.

Sigvard Hallendorff hade ritat en karta över området och hade ritat in gamla grenadjärstorp bland annat och över husen som finns kvar i området Smedby – Skäggestad

Vi samåkte i bilarna från Smedby till Skäggestad där familjen Franzen tog emot oss.
Franzens är nuvarande ägare av Skäggestad. De är mjölkbönder med c.a 300 kor. Vi fick lite information, bla om hur mjölkningen gick till. De hade anlagt en stor damm på ladugårdsplanen där de hade myskänder. Där simmade också vilda änder.

Vi tog en promenad ut i kohagen och tittade på forngravarna. Det är ett av Östergötlands största fornfält. Korna var också intresserade, om det var av oss eller gravarna det förtäljer inte historien, men dom var väldigt snälla man fick också klappa dom.

Vi tog bilarna tillbaka och parkerade vid Fridhem. Huset är privatägt idag men har en gång i tiden tillhört prästgården.
Vi tog med oss kaffekorgen och gick ut i hagen och fikade bland fornminnena vid Grönlund.
Grönlund är också privatägt i dag, har tillhört prästgården.

C:a 21.00 avslutade Sigge kvällen


Barbro Sandell

Tillbaka en sida
Tillbaka till välkomstsidan